Hoppa till innehåll

Välj en digital plånbok

Bitcoin värde

Är du en av alla hundratusentals människor som har blivit intresserad av att köpa kryptovaluta? Oavsett om du vill investera för framtiden eller vill använda krypto för att göra transaktioner online så finns det några saker som är viktiga att ha i åtanke när du väljer var du ska förvara dina nyinköpta tokens.Kryptovaluta handlas enbart online och det går inte att få en fysisk kopia på det man äger. Detta brukar på kryptospråk kallas för tokens. Istället för att du äger fysisk valuta så köper man istället en unik nyckel vilket är en lång sträng med kod. Detta kanske låter komplicerat till en början, men processen är både enkel att förstå och ta del av.

KRYPTONYCKLAR

Om du är intresserad av att köpa krypto är det första du måste göra är att hitta en hemsida som agerar marknadsplats. På kopakrypto.se finns en rad olika mäklare att välja och vraka mellan. När du sedan har gjort detta så är nästa steg att välja en plånbok som passar dig och dina ändamål bäst.

När du sedan köper krypto så köper du en privat nyckel som används för att komma åt dina nycklar på blockkedjan. Blockkedjan är ett decentraliserat nätverk och är vad alla transaktioner med exempelvis Bitcoin och Ethereum görs. Blockkedjan är helt krypterad och säker vilket gör att den har andra applikationer förutom valutor där kryptering krävs.

OLIKA SORTERS DIGOTAlA PLÅNBÖCKER FÖR OLIKA ÄNDAMÅL

När du väljer din plånbok är det viktigt att du vet vilket mål du har med ditt köp av krypto. Det finns nämligen olika fördelar och nackdelar med samtliga alternativ.

Plånböcker brukar delas upp i två olika kategorier, “varma” och “kalla”. En varm plånbok förvarar nycklarna online medans kalla plånböcker och deras nycklar förvaras offline.

NÄTMÄKLARE OCH DERAS PLÅNBÖCKER

Nästintill alla nätmäklare erbjuder förutom handel med krypto också plånbokslösningar. Fördelen med detta är att det är lätt att komma åt dina nycklar och du kan direkt på plattformen se saker som bitcoin värde och priset på andra kryptovalutor.

Problemet med detta är att någon annan har den slutgiltiga kontrollen över dina nycklar. Om hemsidan strular eller om den utsatts för hackerattacker kan du som kund inte göra något och du har ingen möjlighet att reagera på kraftiga prisförändringar.

Med detta sagt är nätmäklare och deras nycklar det absolut smidigaste och lättaste alternativet och är därför mycket populära.

PLÅNBÖCKER PÅ TELEFONEN

Det finns ett flertal appar för både iPhone och Android som förvandlar din telefon till en plånbok för krypto. Detta är smidigt då du alltid har dina nycklar med dig och lätt kan göra transaktioner. Om du tappar bort din telefon utan att ha några backups så är dock dina valutor borta för alltid. Detta är alltså smidigt men samtidigt förenat med en del risk.

HÅRDVARUPLÅNBÖCKER

En hårdvaruplånbok förvarar dina nycklar på vad som liknar ett USB-minne och för att sedan förvara dessa offline. Detta är också en väldigt populär lösning eftersom det möjliggör “kall” förvaring samtidigt som att det är enkelt och smidigt att komma åt dina nycklar när du vill genomföra transaktioner. Även här kan teknikstrul förekomma och det är därför inte helt riskfritt. För den som vill förvara sina nycklar offline men samtidigt lätt kunna ha tillgång är detta förmodligen det bästa alternativet.

STATIONÄRA PLÅNBÖCKER PÅ DIN DATOR

Det finns en rad olika program som förvandlar din dator till en kryptoplånbok. Nycklarna förvaras då lokalt och du kan lätt komma åt dessa för att använda i transaktioner. Om din dator krånglar eller går sönder förlorar du dock dina nycklar. I många fall kan man restaurera filer som har gått förlorade vid kraschar men om det inte är möjligt så förlorar du alltså dina nycklar.

PAPPERSPLÅNBÖCKER

Pappersplånböcker är precis som det låter förvaring av nycklar i pappersform. Genom att skriva ner nyckel på en bit papper eller anteckningsbok tar du både dina nycklar offline och eliminerar alla risker för teknikstrul.

Detta gör dock att det är en krånglig process att göra transaktioner då du inte har möjlighet att snabbt och smidigt komma åt dina nycklar. Pappersplånböcker är populärt bland kryptoinvesterare med en mycket lång tidshorisont på grund av sin säkerhet och pålitlighet.

Som du säkert märker finns det en lång rad alternativ med någonting som passar alla, oavsett vilket mål man har med sin kryptoinvestering.