Hoppa till innehåll

Bitcoin mining

Bitcoin värde

De flesta föreställer sig att bitcoin mining är något som man kan göra på de flesta datorer. Detta var förvisso sant under den första tiden sedan bitcoin skapades, men idag görs det mesta av större företag men särskild utrustning som klarar av de tunga kraven som idag ställs på bitcoin miners. Bitcoin mining är en process som kräver väldigt mycket elektricitet och dyra maskiner, vilket innebär att de flesta privatpersoner har idag inte de resurser som krävs för att gräva fram sina egna bitcoins bland de matematiska pusslen som behöver lösas för att generera bitcoins. För de flesta privatpersoner så är bitcoin värde inte tillräckligt högt för att det ska vara värt det att göra bitcoin mining för mindre aktörer idag. Vad en del kanske inte vet är att utöver att skapa nya bitcoins så används också bitcoin mining för att bekräfta olika transaktioner över bitcoins nätverk.

Vad är Bitcoin mining och är Bitcoin värde värt det?

Bitcoin mining är namnet på processen där du skapar nya bitcoins genom att lösa pussel. Kort sagt så består det av olika datasystem utrustade med särskilda chips som tävlar över vem som kan lösa ett matematiskt pussel snabbast. Den första bitcoin minern som lyckas lösa pusslet får bitcoins i belöning.

Utöver detta så används också processen för att bearbeta och bekräfta transaktioner inom kryptonätverket och på så sätt göra dem pålitliga.

De flesta föreställer sig att bitcoin mining utfördes på vanliga datorer och detta var sant under bitcoins tidiga dagar när det precis blivit lanserat. Man använde sig då av datorer utrustade med så kallade CPUs (central processing units). Nu för tiden så använder man sig istället av stora så kallade ”mining pools” som finns utspridda över stora delar av världen. Det krävs enorma mängder energi för att utföra dessa processer vilket är varför det idag inte är möjligt för privatpersoner att göra det hemma på sin vanliga dator.

I vissa regioner där elektricitet genereras av fossilbränslen så har bitcoin mining dragit på sig ryktet av att göra enorm skada på miljön. Som ett resultat så har många bitcoin miners flyttat sin verksamhet till ställen där man istället använder sig av förnybara resurser för att på så sätt minska bitcoins negativa påverkan på miljön.

Bitcoin mining - Nästan som guld

Bitcoin mining påminner på vissa sätt om när man gräver efter guld då man i det sistnämnda fallet använder sig av stora verktyg och maskiner för att få fram guldet. Inom bitcoin mining så använder man sig också av stora system som fungerar på samma sätt som stora datacenter. Dessa system jobbar nonstop dygnet runt med att försöka lösa svåra matematiska pussel som genereras av bitcoins algoritm för att på så sätt producera nya bitcoins.

Genom att lösa dessa matteproblem så bidrar bitcoin miners också till nätverkets trovärdighet genom att det verifierar dess transaktionsinformation på samma gång. De verifierar transaktioner till en storlek av 1 MB vilket är storleken på en enda block i bitcoins nätverk. Rent teoretiskt så kan dessa transaktioner vara så få som en enda transaktion men realistiskt så är det ofta flera tusentals transaktioner inom ett och samma block beroende på hur mycket data som sparas om varje transaktion. Själva idén bakom detta är att förhindra så kallad ”double-spending”, dvs att man spenderar samma bitcoin två gånger. När man pratar om fysiska pengar så är förfalskningar alltid ett problem, men rent generellt så kan du bara spendera samma sedel en gång. Dvs om du betalar för något kontant så lämnas dina pengar över till kassören.

Risken med digital valuta

När vi pratar om digitala pengar så är det dock en annan historia då digital information kan kopieras relativt enkelt. Med andra ord så finns det alltid en risk med digital valuta att ägaren skapar en kopia av sina pengar och skickar den vidare till en mottagare samtidigt som ägaren behåller originalet.

Transaktioner med bitcoins är aggregerade till block som i sin tur läggs till i en databas som kallas blockchain. Nodes inom bitcoins nätverk håller sedan ett register över blockchain och verifierar alla transaktioner som utförs inom det. Bitcoin miners laddar ner en blockchains hela historia och sätter samman giltiga transaktioner inom ett och samma block. Om blocket sedan är accepterat och verifierat av andra miners så kommer den ursprungliga minern att bli belönad för sitt block.

Denna belöning halveras dock med jämna mellanrum vid varje 210 000 block vilket är ungefär var fjärde år. År 2009 så var denna belöning 50 bitcoins. År 2013 så gick belöningen ner till 25 för att sedan i 2016 bli 12,5. Bitcoins senaste halvering skedde i 2020 då belöningen gick ner till 6,25.

Utöver belöningen så är även transaktionsavgifter ett ytterligare incitament för bitcoin miners. Dessa avgifter kommer från de transaktioner som finns inom varje block.

Vad är detta matematiska problem?

För att kunna få sina belöningar bestående av bitcoin värde så måste man alltså lösa ett matematiskt pussel så kallas för PoW (Proof of Work). Det är väldigt lätt att tänka sig att detta är ett väldigt svårt och komplext matteproblem, men sanningen är att det faktiskt är väldigt enkelt och består till större delen av gissningar.

Miners inom bitcoins nätverk försöker komma på en hexadecimal kod, eller så kallas ”hash”, som består av 64 siffror, som antingen är lägre eller har liknande värde som målhashet i SHA256 vilket är bitcoins PoW-algoritm. En miners system använder sig sedan av flera olika processenheter som jobbar tillsammans med att komma på olika hash. Farten på detta varierar från enhet till enhet och kan vara MH/s (Megahash per sekund), GH/s (gigahash per sekund) eller TH/s (terahash per sekund) och det fortsätter ända tills man har hittat rätt lösning. Det system som kommer närmast blir sedan belönade med bitcoins.

Ett lite enklare exempel är att du ber dina vänner att gissa ett nummer mellan 1 och 100 som du tänker på. Dina vänner behöver inte gissa det exakta numren men de behöver vara den förste som gissar på ett nummer som antingen är lägre eller närmast ditt. Låt säga att numret du tänker på är 19 och din vän säger 21. Din vän har förlorat eftersom 21 är högre än 19. Men om du har en vän som gissar 16 och en annan som gissar 18, då kommer den som gissat 18 att vinna eftersom deras nummer var närmast 19.

Bitcoin mining fungerar på liknade sätt, med skillnaden att man istället använder sig av en 64-siffrigt hash och tusentals datasystem.

Bitcoin mining - Är det värt det?

Tvärtemot vad många tror så kan man inte riktigt säga att bitcoin mining kan ses som en hobby utan det är snarare en affärsverksamhet och huruvida det är värt det i slutändan beror på hur stor investering du gjort från början.

När man pratar bitcoin mining så brukar man främst prata om tre huvudsakliga kostnader. Först och främst så kan bitcoin mining resultera i en väldigt dyr elräkning då dessa processer sker dygnet runt. För att ge dig en idé om just hur dyrt det verkligen är så kan vi säga som så att denna process drar lika mycket elektrisk energi som vissa hela länder gör. Med andra ord så kan det sluta med en ganska rejäl nota bara från elektricitet.

Utöver det så kommer det också ytterligare kostnader från de system som du använder dig av. Tvärtemot vad många tror så är det idag inte riktigt möjligt att använda sig av en vanligt dator för bitcoin mining då dessa helt enkelt inte är effektiva nog för att klara av det. Processen kan snabbt överhetta systemet hos vanliga datorer och skapa problem med bandvidden i ditt hemmanätverk. Istället använder man sig av olika enheter som är gjorda just för bitcoin mining och dessa kan kosta allt ifrån 40 000 kronor och enda upp till 120 000 kronor. Detta är priset för en enda maskin och i gengäld så kan de generera mindre än en bitcoin, vilket betyder att du kommer behöva flera om du faktiskt vill kunna tjäna bitcoin.

Även om nätverkshastigheter inte gör en enorm skillnad när det gäller bitcoin mining så krävs det ändå att du har en konstant anslutning dygnet runt utan några avbrott. Medan processen inte nödvändigtvis tar slut bara för att du går offline så kan det ändå ställa till en del problem när du väl går online igen.

För att gå med vinst så krävs det alltså att de pengar du tjänar är mer än vad du själv behöver spendera för att generera bitcoins. Med tanke på hur bitcoin värde bara fortsätter att stiga så kan det kännas väldigt lockande för många att vara med och skapa dina egna bitcoin. Dock är det ofta så att du får betala mer än vad du tjänar och risken är tyvärr stor att du misslyckas. Värt att komma ihåg är också att det inte finns någon garanti för att du faktiskt lyckas tjäna några bitcoin även efter att du har spenderat så mycket pengar på utrustning och allt annat som krävs. Med tanke på att belöningen för bitcoin mining också fortsätter att minska så är det allt fler som helt enkelt inte tycker att det är värt det längre.