Hoppa till innehåll

Bitcoin ETF

Bitcoin värde

Det är nog ganska säkert att säga att det finns många som ångrar att de inte hoppade på Bitcoin redan från början men det betyder för den skull inte att det är försent att göra det nu. Med det sagt så finns det på samma gång också många som helt enkelt känner att de inte har tid eller intresse att sätta sig in i allt vad gäller bitcoin. Det finns också många som inte heller har råd att köpa enskilda bitcoins nu när bitcoin värde har fullkomligt rusat iväg. Lyckligtvis finns det nu en lösning på problemet. Bitcoin ETFs låter dig investera i bitcoin och förhoppningsvis dra del av dess framgångar, utan att för den skull behöva köpa och äga egna bitcoins.

Vad är en Bitcoin ETF?

Precis som vanliga ETFs så är Bitcoin ETFs helt enkelt en börshandlad fond som består av bitcoin eller olika tillgångar som hör till bitcoin värde. Till skillnad från bitcoin självt så handlas dessa på en traditionell börs istället för hos en kryptovalutsbörs. Rent teoretiskt så köps bitcoin av företaget, säkerställs och säljs eller byts på en börs. Dock fortsätter SEC (Security and Exchange Commission) att avslå dessa förslag så det finns ingen kryptovaluts ETF som representerar en underliggande kryptovaluta.

I skrivande stund så är de underliggande tillgångarna hos en Bitcoin ETF länkade till så kallade bitcoin future contracts som handlas på Chicago Mercantile Exchange.

Det första konceptet för en Bitcoin ETF kom till strax efter att investerare och mäklare började lägga märke till bitcoins stigande pris och att kryptovalutor i allmänhet började växa i popularitet. Kanske viktigast av allt så verkade det finnas en möjlighet att generera framtida vinster från att köpa och sälja bitcoin.

I takt med att Bitcoins pris började rusa iväg väl över tusentals dollar så började många mindre investerare att tappa möjligheten att investera i Bitcoin direkt. Som ett svar på investerares begäran på tillgång till Bitcoin så började mäklare att designa Bitcoin som fungerade som ETFs istället. Winklevoss Brothers började sin ansökan hos SEC under 2013, men det skulle dröja till oktober 2021 innan den första Bitcoin ETFen från ProShares hittade ut på den amerikanska börsen.

Bitcoin värde hos en ETF

När du investerar i en ETF som följer olika aktier så köps och hanteras dessa av fonden självt. Det är alltså fonden som äger dem och bolaget som köpte dem erbjuder mindre delar av dessa på börsen som du kan investera i. Fonden själv hanteras mer eller mindre dygnet runt, sju dagar i veckan.

För att följa denna struktur så skulle det av en Bitcoin ETF krävas att denne köpte och hanterade bitcoins. Fonden skulle sedan erbjuda delar av detta på en börs som sedan kunde handlas och hanteras precis som en vanlig ETF.

Notera att SEC har fortfarande inte godkänt några Bitcoin ETFs åt fonder som håller faktiska bitcoins. Istället så har de godkänt Bitcoin ETFs som är länkade till Bitcoin future contracts som handlas med på Chicago Mercantile Exchange eller CME.

Ett future contract är ett standardiserat kontrakt där två parter kommer överens om att handla en viss mängd tillgångar på en viss dag för ett visst pris. När det gäller Bitcoin future contracts så innebär detta att två parter kommer överens om att handla en enhet av Bitcoin – i det här fallet så innebär en enhet 5 BTC.

Fonden skapar aktier med priser som är baserade på det nuvarande priset på en kontraktenhet och erbjuder det på börsen att handlas med. Den första officiella ETFen som var länkad till Bitcoin var Proshares Bitcoin Strategy ETF (BITO) som godkändes av SEC i oktober 2021 och finns registrerad hos New York Stock Exchange.

Målet med Bitcoin ETF

I deras nuvarande form, vilket är den som är mest önskad av investerare, så är Bitcoin ETFs designade för att låta fler människor investera i Bitcoin utan att behöva genomgå de normala rutiner och kostnader som kommer med att köpa faktiska bitcoins. De eliminerar behovet av säkerhetsrutiner och stora omkostnader samtidigt som de erbjuder en investeringstyp som de flesta är bekanta med.

Medan du inte förvarar faktiska bitcoins i din plånbok så har du olika säkerhetsnycklar som du behöver hålla koll på och skydda när du äger egna bitcoins. När du köper bitcoins på en börs så kan du i många fall välja att förvara dina nycklar hos börsen ifråga så länge de erbjuder den tjänsten. Dock är det inte alltid det säkraste alternativet. Konton och plånböcker kan hackas och nycklar kan stjälas, vilket i sin tur betyder att dina kryptovalutor också kan stjälas. Du kan istället välja att förvara dina nycklar offline istället vilket förvisso är mycket säkrare, men det är samtidigt ingen 100% garanti.

Genom att investera i en ETF istället så behöver du inte själv oroa dig över dessa saker då du inte själv äger faktiskt kryptovaluta. Istället så äger du aktier i fonden som i sin tur tar över alla dessa risker åt dig.

Nytt rekord för Bitcoin

Ett annat vanligt problem med att själv investera i Bitcoin är det höga priset. Bitcoin slog rekord med ett värde av nästan 69 000 dollar i samband med att Proshares Bitcoin ETF klev ut på marknaden. Under de följande månaderna så sjönk det i pris ner till 35 000 dollar, men även det ”låga” priset är alldeles för högt för många mindre investerare. Genom att istället investera i en ETF så kan du investera i Bitcoin till ett pris som bättre passar din egen budget och risktolerans.

Kanske viktigast av allt är att många helt enkelt förstår sig på ETFs bättre än vad de gör kryptovalutor och det är kanske inte så konstigt. I takt med att kryptovalutornas popularitet fortsätter att stiga så ökar också deras komplexitet. Genom att investera i en ETF så kan du alltså investera i kryptovalutor utan att för den skull behöva spendera tid med att plugga på om blockchains, mining, säkerhetsnycklar och så vidare.

Värt att notera dock är att alla former av investeringar kommer med någon form av risk och det inkluderar ETFs. Av den anledningen så bör du aldrig investera mer än vad du har råd att förlora.