Hoppa till innehåll
Hem » Nyheter » Så köper du kryptovalutan Dogecoin

Så köper du kryptovalutan Dogecoin

Kryptovalutor är verkligen inne i en guldålder just nu. Bitcoin och Ethereum slår nya kursrekord med jämna mellanrum och kryptovalutor har gått från någonting som enbart diskuterades på obskyra nätforum till att bli pusselbitar i den enorma globala finansmarknaden.

Men för den som är intresserad av att köpa kryptovaluta för första gången kan det vara avskräckande med all terminologi. Samtidigt är det lätt att man blir försiktig eftersom man ju faktiskt sätter sina pengar på spel. 

Faktum är att det är väldigt enkelt att investera i kryptovaluta. Det enda man behöver ha koll på är några grundläggande saker och sedan är det bara att sätta igång. Den här guiden kommer gå igenom Dogecoin, men processen ser mer eller mindre likadan ut oavsett vilken valuta du är intresserad av.

Vad är Dogecoin?

Dogecoin skapades av några programmerare och användare av nätforumet Reddit. Det var menat som ett avslappnat alternativ till Bitcoin och sågs mest som ett skämtsamt alternativ snarare än en verkligen spelare inom kryptosfären.

Men saker förändras och förändras snabbt. När hela kryptovärlden såg breda uppgångar under början av 2021 så tog det inte lång tid innan Dogecoin fullkomligen exploderade uppåt och under några veckor steg priset från 10 öre upp till 7 kronor och gjorde väldigt många tidiga investerare stenrika.

Idag så har kursen dragit tillbaka och stabiliserat sig en aning. Dogecoin är fortfarande väldigt populärt i många internetkretsar och ses ofta som en kryptovaluta som numera är på största allvar, även om dess början var kantad av oseriositet.

Vad används Dogecoin till?

Dogecoin kan som alla andra kryptovalutor användas för att genomföra transaktioner utan mellanhänder online. Precis som med alla kryptovalutor så är Dogecoin helt decentraliserat och alla transaktioner går direkt från användare till användare utan att först studsa hos en bank.

Dogecoin har även en annan funktion som funnits sedan utvecklarna lanserade myntet 2013. Det går att skicka Dogecoin till en annan användare på internetforum såsom Twitter och Reddit. Detta görs som ett tack om någon har laddat upp någonting som uppskattas av läsare.

Dogecoin som investeringsverktyg

Självklart är det inte alla som köper Dogecoin med avsikten att skicka mynten som uppskattning på internetforum. Många har också köpt Dogecoin i hopp om att den ska stå högre i framtiden. En av alla dessa människor är Elon Musk, VD för Tesla och någon som talat om Dogecoin vid flera tillfällen.

Var kan man köpa kryptovaluta i allmänhet och Dogecoin i synnerhet?

Det absolut lättaste sättet att köpa kryptovaluta är att göra det via en nätmäklare. En nätmäklare tillhandahåller en marknadsplats för kryptovalutor och genom att skapa ett konto på en sådan plattform så ger du dig själv möjligheten att handla med Dogecoin och andra valutor.

Många av dessa nätmäklare erbjuder också plånbokslösningar för sina kunder. Här nedanför kommer vi att gå igenom vad en plånbok är, vilka olika sorters plånböcker det finns och vad man bör välja som nybörjare.

Välj en plånbok som passar för dig

Eftersom all kryptovaluta är helt digital så förvaras annorlunda än traditionell valuta. Alla mynt är uppbyggda av en lång sträng med kod. Dessa behöver sedan förvaras någonstans. Det allra vanligaste och också det mest smidiga för en nybörjare är att använda sig av en plånbok som tillhandahålls av nätmäklaren du använder för att köpa kryptovaluta.

Genom att använda dig av en plånbok hos din nätmäklare gör du allting väldigt mycket lättare för dig själv. Plånboken kopplas då till ditt konto hos nätmäklaren och gör att du alltid kan komma åt dina mynt, oavsett var du befinner dig. Det gör också att det är enkelt och smidigt att köpa och sälja kryptovalutor. Nackdelen med detta är att det är någon annan som har slutgiltig kontroll över ditt konto, någonting som går emot grundidén bakom kryptovaluta.

Det går även att förvara sina mynt i andra plånböcker. Det finns appar som gör det möjligt att förvara mynten direkt på din telefon eller dator. Du är då den enda som har kontroll över dina mynt. Detta är dock ett tvåeggat svärd eftersom du kan bli av med allt du äger vid teknikstrul eller liknande.

Viktigt att tänka på

Det är viktigt att tänka på att det kan svänga fort i kryptovärlden. Kryptovalutor handlas dygnet runt och det går därför att vakna upp till otrevliga prisförändringar som skedde medans man låg och sov. Det är också viktigt att du gör din egen research. Den enda som ansvarar för dina egna pengar är du själv. Genom att analysera graferna och läsa på ännu mer om valutan du är intresserad av kan du ta informerade beslut när det kommer till kryptovalutor och Dogecoin.