Hoppa till innehåll
Hem » Nyheter » Kommer pengarna fortsätta växa?

Kommer pengarna fortsätta växa?

Är du en person som har lite koll på ditt sparande, som intresserar dig för dina pensionspengar? Har du kanske investerat i lite fonder eller aktier för att se pengarna växa inför framtiden? Kanske är du bara en av dem som faktiskt följer med i nyhetssvängen och som inte missat de senaste rubrikerna vad gäller ekonomi. De två senaste årens krisläge i spåren av pandemin har inneburit en otrolig berg- och dalbana även ur ett ekonomiskt perspektiv. När kurserna nu faller med rasande fart är det därför många som spekulerar: kommer raset att återhämta sig?

Inflation, bensinpriser och börsras

Starten på 2022 har varit minst sagt ekonomiskt dramatisk. Samtidigt som priserna på bensin och diesel har skjutit i höjden, har världens marknader kraftigt minskat på bara några veckor. Trots detta fortsätter inflationen, framför allt hos valutor som den svenska, och våra pengar blir faktiskt mer värda. Kommer det att jämna ut sig? Experterna är inte helt ense om vad det är vi nu ser på börsen. Är det en tillfällig dipp, som det visade sig vara fler gånger under förra året, eller är det här en krasch som kommer ta lång tid att läka?

Marknaden är tydligt beroende av geopolitiska strömningar, vilket innebär att det plötsliga raset inte behöver vara ekonomiskt betingat. Spänningarna mellan omvärlden och Kina inför det stundande vinter-OS är en faktor, Boris Johnsons tappade förtroende i det brittiska parlamentet.

Naturliga svängningar

Det finns alltså tydliga faktorer som spelar in just nu, men de flesta ekonomiska experter låter sig inte skrämmas. Det är vanligt att marknaden får sig en törn precis efter årsskiftet, och med den enorma tillväxt som december bjöd på är det helt naturligt med vad som kallas en korrigering. Nu jämnas situationen ut lite, och dina aktier och fonder återgår till sitt reella värde. Detta är också helt i takt med utvecklingen av pandemiläget i världen, då en nedgång i smittfall varit synonymt med ekonomisk tillväxt. Likaså har den kraftiga uppgången av fall återigen skakat om marknaden, och många företag står nu på paus inför stundande politiska beslut.

Långsiktigt eller kortsiktigt?

Om du känner dig tveksam till om du ska sälja eller inte bör du först och främst konstatera hur snart du behöver ha tillgång till de pengar du investerat. Har du tid att låta ekonomin återhämta sig över vad som kan bli ett eller två år, eller har du planerat att använda pengarna innan dess? Känner du att varje tusenlapp som försvinner hade varit värdefull redan i höst? Beroende på om du sparar långsiktigt eller kortsiktigt är det mer eller mindre fördelaktigt att sälja av ditt kapital. Klarar du av att vänta i vad som kan bli en femårsperiod eller mer, så rekommenderas du att behålla dina fonder och aktier.