Hoppa till innehåll
Hem » Nyheter » Bitcoin Wallet

Bitcoin Wallet

Bitcoin wallets eller Bitcoinplånböcker är som namnet kanske antyder; en slags plånbok där du kan förvara dina Bitcoins och i vissa fall även andra kryptovalutor.

En Bitcoinplånbok är en slags digital plånbok som används för att skicka och ta emot Bitcoins eller andra kryptvalutor. Kort sagt så kan man säga att det fungerar på samma sätt som en fysisk plånbok, men istället för att förvara fysiska valutor så förvarar man kryptografisk information som du använder för att kunna nå Bitcoin-adresser och utföra transaktioner. Medan vissa Bitcoinplånböcker riktar sig bara mot Bitcoin så finns det också andra som även låter dig använda andra kryptovalutor på ett och samma ställe.

Hur Bitcoinplånböcker fungerar

En Bitcoinplånbok är en apparat eller ett program som interagerar med Bitcoins blockkedja. Ofta brukar man tänka sig att dessa plånböcker förvarar Bitcoins men en bitcoinplånbok representerar istället en kryptografisk kontroll av en blockkedjas adress.

Varje Bitcoinplånbok innehåller ett antal hemliga nummer eller privata nycklar som matchar användarens blockkedjeadressbok. Dessa nycklar används för att signera Bitcointransaktioner och på så sätt ger dem användaren kontroll över de Bitcoins som finns associerade till den adressen. Om någon skulle stjäla plånboken privata nycklar så kan denne alltså flytta de Bitcoins som finns associerade med den plånboken till sin egen plånbok.

Det finns flera olika typer av Bitcoinplånböcker men de vanligaste är desktop plånböcker (i datorn), mobila plånböcker, webplånböcker och hårdvaruplånböcker.

Desktopplånböcker

Denna typ av plånböcker är installerade i datorn och ger användaren total kontroll över plånboken. Vissa varianter av dessa plånböcker innehåller också ytterligare funktioner så som en node-mjukvara eller börsintegration.

Dock har denna typ av plånbok i regel ganska låg säkerhet pga att det är relativt lätt för en dator att till exempel hackas. Några välkända desktopplånböcker är bland annat Bitcoin Core, Armory, Hive OS X och Electrum.

Mobila plånböcker

Mobila plånböcker fungerar på samma sätt som en desktopplånbok med skillnaden att de istället är installerade på en mobiltelefon eller surfplatta. Många mobila plånböcker kan möjliggöra snabba transaktioner i fysiska butiker tack vare NFC (Near field communications) eller genom att man scannar en QR-kod.

Dessa plånböcker är ofta kompatibla med både iOS och Android. Några exempel på mobila plånböcker är bland annat Bitcoin Wallet, Hive Android och Mycelium Bitcoin Wallet.

Värt att notera är att det finns många exempel på olika typer av malware och liknande som kommer förklädda som Bitcoinplånböcker så det är viktigt att göra noga research innan du bestämmer dig för vilken du vill använda.

Webbplånböcker

Som namnet kanske antyder så är detta en onlineservice som låter dig skicka och förvara kryptovaluta på nätet. Den kanske huvudsakliga fördelen här är att dessa plånböcker enkelt kan nås vart som helst, från vilken enhet som helst precis lika enkelt som när du kollar din e-post.

Dock är säkerhet ett ganska stort problem med dessa typer av plånböcker. Även malware och phising är stora risker. Det finns många Bitcoinanvändare som har loggat in på tredjepartshemsidor bara för att upptäcka att alla deras Bitcoins har försvunnit.

Några av de mest populära tjänsterna är bland annat Coinbase, Blockchain och Gemini.

Hårdvaruplånböcker

Den säkraste plånboken som du kan använda för dina Bitcoins eller kryptovalutor i allmänhet är så kallade hårdvaruplånböcker. Detta eftersom denna typ av plånbok förvarar dina privata nycklar på en separat fysisk enhet som inte har någon kontakt med internet. Dessa enheter påminner på många sätt om USB-enheter. När användaren vill utföra en transaktion så är det lika enkelt som att koppla enheten till en dator som i sin tur godkänner transaktionen utan att riskera användarens nycklar.

Även om de inte är helt 100% säkra från virus och stölder så är detta väldigt sällsynt. Till skillnad från andra typer av plånböcker så kostar de däremot en slant och du kan räkna med att behöva betala runt 1000-2000 kronor för en hårdvaruplånbok. Välkända tillverkare av dessa plånböcker är Ledger och Trezor.